Fredag 29. november 2019 er det igjen duket for Black Friday, hvor handelsstammen går amok med rabatter og salg. Black Friday er et amerikansk fenomen og er alltid dagen etter Thanksgiving. Den ble først introdusert i Norge og den Norske handelsstanden for noen år tilbake.

Opprinnelig var det varehuskjeden Macy´s i USA som introduserte denne dagen som den store shoppingdagen etter Thanksgiving med vanvittige tilbud. Dette var allerede i 1924. Lite visste de at de kom til å lage en tradisjon med en av verdens største handledager. Det sies at det heter Black Friday fordi denne dagen skulle gjøre det mulig for bedrifter som hadde røde tall for året, å gå i pluss (altså sorte tall) i løpet av én dag.

Én dag er simpelthen ikke nok for å få solgt mest mulig på Black Friday, så en del butikker har nå både Black weekend og til og med Black week som starter lørdag 23. november. Mange butikker vil ha forskjellige tilbud gjennom hele denne uken.

Cyber Monday er også vert å markere i kalenderen. Dette er mandagen etter Black Friday – altså mandag 2. desember 2019.

Cyber Monday er markeringen av julehandelen over internett, og her er det duket for enda flere gode tilbud på nett. Dette begrepet ble opprettet i 2005 av USA National Retail Federation, for å gi nettbutikkene sin egen tilbudsdag. Også dette har blitt et globalt fenomen.

Shoppingtips

Selv om du kan gjøre noen ordentlige kupp disse dagene, kan du også lett bli blendet av tilbud og kaos. Tidligere har jeg observert at mange butikker har en del tulle-og lokketilbud som jeg kaller det, hvor de priser ned de kjipeste varene sine og har gigantiske salgsskilt som lyser mot deg. Jeg tror mange (deriblant meg selv) ofte ender opp med å kjøpe ting man ikke trenger eller egentlig vil ha, bare fordi det var «så godt tilbud».

Du kan derimot gjøre noen ordentlige kupp dersom du stiller litt forberedt til denne dagen.

Personlig klarer jeg ikke å være ute i kaoset og shoppe på disse dagene da det er så mye folk at jeg går helt i metning før jeg har fått startet. Jeg liker mye heller å sitte hjemme på dataen å handle i ro og fred med en god kopp kaffe og kjøpe ting som jeg faktisk trenger.

Her er mine tips til netthandel på Black Friday og Cyber Monday:

 

 1. Lag liste over hva det er du trenger og vil ha.
  På denne måten unngår du å bli stressa når alle de gode tilbudene kommer. Du vet hva du skal fokusere på og dermed også hva du IKKE skal fokusere på.. Tro meg, dette sparer du MASSE tid på 😉
 2. Handle julegavene dine på Black Friday!
  Vær ute i god tid og finn ut hva du skal kjøpe til folk. Tenk det scenarioet – å være ferdig med julehandelen allerede før desember starter 🙂
  Lag deg en liste også her og få unna en god del på 1-2-3, samtidig som du sparer penger. Vær imidlertid obs på bytteregler på tilbudsvarer.
 3. Gjør researh i forkant.
  Se over listen din og sjekk de ulike produktene, hvilke butikker som har dem til hvilke priser per nå, og undersøk gjerne modellnavn på nyeste modell etc. slik at du har en god oversikt før tilbudsuken begynner. På denne måten slipper du å bli usikker om tilbudene er gode eller ikke, som punktet under sier mer om.
 4. Undersøk om det virkelig er et godt tilbud eller ikke.
  Når tilbudene begynner å hagle er det lett å bli blendet. Mange butikker bruker disse dagene til å kvitte seg med utgående produkter eller produkter de ikke lenger vil ha. Så vær obs på at det gjerne ikke er nyeste modell som er på tilbud. Det er verdt å ta et lite Google søk eller to før du trykker på kjøp-knappen.
 5. Legg inn prisvarsel på det du ønsker å kjøpe.
  På denne måten får du direkte inn i mailboksen din når prisen synker på det produktet du vil ha, så slipper du å søke informasjon men får det proaktivt tilsendt. – helt herlig.
  Dette gjør du på www.prisjakt.no. De har også en APP som du kan laste ned til telefonen – dette er helt genialt. Dersom du logger deg inn, kan du i tillegg sette en beløpsgrense, slik at du ikke får varsler hver gang prisen endres men kun når den synker til under det nivået du har oppgitt. På prisjakt.no kan du også se tidligere prishistorikk og oversikt over hvilke butikker som er billigst på hva. I tillegg kan du søke på gode tilbud via kategori.En annen god nettside er www.prisguiden.no.
  Har du ikke vært inne på denne siden enda, er det på tide. På denne siden: Prisguiden.no (black friday) finner du en veldig god oversikt over hvilke butikker på nett som har Black Friday tilbud og du kan gå direkte inn på nettbutikkene fra denne siden. Du kan også her lete opp gode tilbud etter kategori. I tillegg har de god oversikt over prisnedgang på alle produkter, samt tester på de produkter som har det. I tillegg finnes det en knapp som heter «rekordbillig», som viser når produktet er det laveste det har vært i pris. Helt genialt 🙂
 6. Tenk gjennom 2 ganger før du trykker på kjøp.
  Det er SÅ lett å bli overveldet over gode tilbud. Derfor er en regel jeg har, og som jeg virkelig anbefaler, å stoppe opp et lite øyeblikk og tenke meg om før jeg trykker på kjøp-knappen. Bare en liten refleksjon og noen kjappe spørsmål som for eksempel:  Trenger jeg virkelig dette? Er dette virkelig et godt tilbud? Er det denne jeg virkelig vil ha eller kjøper jeg bare for den er på tilbud? Vil xx bli glad for denne presangen? Disse spørsmålene kan hjelpe deg å ikke gjøre de kjedelige bomkjøpene i kampens hete.
 7. Browse via kategori.
  Er du usikker på eksakt produkt du ønsker å kjøpe og ønsker heller å browse litt for å finne gode tilbud på ting, så kan du gjøre det via KATEGORI på prisjakt.no eller prisguiden.no og spare deg masse tid.
  Disse to nettsidene gjør det SÅ mye enklere å handle smart på nett, og de anbefales på det sterkeste.
 8. Husk å kose deg!
  Sett av litt god tid å sett deg ned foran PCen i ro og fred og kos deg! Tenk på alt mas og fjas og parkeringskaos og køer og stressa mennesker som du ikke trenger å forholde deg til. En god kopp kaffe, te, kakao, og noe godt snacks er ikke å forakte.
 9. Lag en online-venninne-shopping kveld ut av det.
  Selv om jeg fortsatt har tilgode å gjøre akkurat dette, tenker jeg på det hvert år. – å invitere noen gode venninner på en online shoppingkveld med noe godt i glasset, hver sin PC og masse snoperier og kredittkort på bordet 😉 Vi går jo ofte på shopping sammen i butikker, så hvorfor ikke også gjøre det samme online?Har du noen andre gode tips så send dem gjerne til meg så skal jeg legge dem til.Lykke til med shoppingen!
Del: